‹‹‹Someliér

Šéfkuchař

Obor: Hotely, pohostinství
Topič›››

Co dělá Šéfkuchař

Kuchař či šéfkuchař ve své práci samostatně připravuje a upravuje studená i teplá jídla, kontroluje chod kuchyně.

Náplň práce

  • komunikace s číšníkem a přijímání objednávek
  • inkasování plateb
  • uskladňování a kontrola zboží
  • sestavování jídelního lístku
  • příprava a úprava produktů
  • aranžování bufetů a banketů
  • dohled nad dodržováním bezpečnostních a hygienických předpisů
  • úkolování pomocných sil v kuchyni a pomocných kuchařů
  • vyhodnocování nákladů na pokrmy, vyhodnocování ztrát ve výrobě

Pracovní nástroje

Do pracovních prostředků patří sporáky, grily, trouby, nádobí, váhy, odměrky, naběračky, pánvy a další kuchyňské potřeby, běžné administrativní potřeby.

Osobnostní vlastnosti

Kuchař by měl být člověk kreativní, s estetickým cítěním, obratný, s dobrou pamětí. Kuchař bývá vyučen v oboru kuchař, číšník.
‹‹‹Someliér

Šéfkuchař

Obor: Hotely, pohostinství
Topič›››