‹‹‹Recepční

Someliér

Obor: Hotely, pohostinství
Šéfkuchař›››

Co dělá someliér

Someliér, sommelier, ochutnavač či degustátor je gastronomický specialista, který hodnotí chuť a vzhled nápojů a pokrmů a jejich snoubení s ostatními pokrmy na jídelní tabuli. Someliér se specializuje na víno.

Náplň práce

  • degustace nápojů a pokrmů
  • odborný výklad o pokrmech a vínech
  • hodnocení kvality pokrmů a nápojů
  • prezentování vína a jeho vlastností
  • konzultační činnost
  • prodej vína, aperitivu a digestivu

Pracovní nástroje

Do pracovních prostředků patří servírovací stolky, běžné administrativní potřeby.

Osobnostní vlastnosti

Someliér by měl být člověk schopný jednání s lidmi, s kultivovaným vystupováním, dobrou pamětí a zájmem o obor. Číšník může být vyučen v oboru číšník nebo kuchař.
‹‹‹Recepční

Someliér

Obor: Hotely, pohostinství
Šéfkuchař›››